CNN: пандемія коронавірусу спричинила "епідемію" віщунів кінця світу

Источник: ua.today
Covid-2019 пандемия
CNN: пандемія коронавірусу спричинила "епідемію" віщунів кінця світу

Влітку 2008 року літнього віку екстрасенс, який стверджував, що отримав свої надзвичайні здібності в 5 років, опублікував книгу зловісних передбачень.

"Приблизно в 2020 році страшна, схожа на пневмонію хвороба, пошириться по всьому світу. Вона буде шкодити легеням й бронхам, і жодне лікування не подіє", - йшлося в книзі.

"Найбільш дивним буде те, що хвороба зникне так само різко й швидко, як і з'явилася. Атака повториться через десять років, а потім хвороба зникне назавжди", - говорило передбачення.

Як пише CNN, страшна обіцянка зникла з пам'яті публіки. А автор книги Сильвія Браун померла в 2013 році. Але епідемія коронавірусу повернула увагу до її літературної роботи під назвою "Кінець днів: передбачення й пророцтва про кінець світу". Тепер вона на другому місці в рейтингу Amazon. Копії книги екстрасенса продаються за сотні доларів.

"Уряди й органи охорони здоров'я випустили всі можливі інструкції, покликані допомогти людям захиститися від поширення COVID-19. Але існує інша зараза, яку експерти, здається, не можуть зупинити: це нашестя пророків, які застерігають, що коронавірус - це знак наближення "кінця наших днів"", - пише CNN.

Пандемія змушує людей, які панікують, спустошувати полиці книжкових крамниць. Численні "пророцтва" про кінець світу на зразок "передбачень" Браун поширюються в інтернеті, змішуючи страх перед коронавірусом з усім: від політичної параної про "світовий уряд, який контролює ООН" до австралійських лісових пожеж і роєм саранчі в Африці. Багато з них неймовірно неправильно трактують біблійну книгу Об'явлення Івана Богослова. Часто ці пандемічні "пророки" завершують свої передбачення знаками з написом: "Якщо у вас немає Біблії, купіть примірник!".

Експерти ж, які досліджують релігії й пророцтва професійно, кажуть, що такі віщуни з соціальних мереж і екстрасенси повинні посидіти в "добровільному карантині". Тому що вони шкодять духовному й психологічному здоров'ю людей. Віщуни також приписують собі знання, існування яких релігійні діячі навіть не наважуються припустити. Коли католицький теолог з Університету  Богоматері в Індіані Улріх Ленер наштовхнувся в соціальних мережах на священика, який стверджував, що COVID-19 - це початок апокаліпсису, він надіслав у відповідь: "Матвій, 24:36".

У цьому епізоді Нового Заповіту Ісус говорить про кінець світу: "А про день той й годину не знає ніхто: ані ангели небесні, ані Син, лише Сам Отець".

"Ісус Христос каже: "Про годину не знає ніхто", а тут самопроголошений "пророк" сучасності виходить знає більше, ніж ангели біля Божого престолу", - сказав Ленер.

На його думку,  деякі пророцтва в інтернеті породжені іншим людським гріхом - гординею.

"Можливо у цих людях, які розпалюють масову паніку, живе певна гординя, роздута самовпевненість в тому, що у них є якесь особливе знання. Якщо це не біснуватість, то я не знаю, що це", - додав Ленер.

Але один з тих, хто пов'язує COVID-19 з біблійними текстами про кінець світу, запевняє, що не намагається поширювати страх. Еліша Джонс - молодий директор церкви на південному сході Техасу. Він розмістив на Facebook епізод з Другої книги Хронік, в якому Бог говорить Соломону: "Якщо я замкну небеса і не буде дощу, якщо наказу сарані поїсти землю і якщо нашлю мировицю на народ мій, і впокоряться люди мої, що над ними кличеться Ім'я Моє, і помоляться і будуть шукати Ім'я Мого, і повернуть зо злих своїх доріг, то Я вислухаю з небес і прощу їхній гріх та й вилікую їхній Край!".

Інших користувач поширив цей біблійний епізод, дописавши: "Австралійські лісові пожежі - дощ йшов чорний. Африка - нашестя саранчі. Світова пандемія - COVID-19". В коментарі CNN Джонес сказав, що намагався попередити людей, що "Ісус говорив, що ці речі стануться" і що Земля зараз переживає "біль пологів перед другим приходом Ісуса".

"Я точно думаю, що це може бути прямою ознакою чогось, що, як Бог говорив, станеться або що це передвісник подій, які насуваються", - сказав Джонс про COVID-19 й інші події у світі.

Але якими б не були мотиви, передбачення кінця світу завжди не справджувалися. CNN нагадує про всі страшні "пророцтва" перед початком 2000 року і про кінець світу за "календарем майя", який повинен був наступити в 2012, але нічого не сталося. Історики кажуть, що у 17 столітті в Європі християни вірили, що кінець світу настане в 1666 році. Адже число "666" - це "число Звіра", яке згадується в Об'явленні Івана Богослова. Коли того ж року спалахнула Велика пожежа в Лондоні, багато хто вважав це втіленням пророцтва.

Автора і екстрасенса Баун часто критикували за неточності її пророцтв ще за життя. Вона робила численні заяви про злочини, які потім ставали причиною додаткових страждань родин жертв. Навіть передбачення про її власну смерть виявилося помилковим. Браун стверджувала, що помре у віці 88 років, але насправді це сталося, коли їй було 77. Навіть її "пророцтво" про загадкову респіраторну хворобу в 2020 році не таке вже й правдоподібне, якщо розглянути його критично.

Сайт перевірки фактів Snopes зауважив, оцінюючи книгу Браун, що "висування розмитих тверджень про вірогідні події - це не пророцтво". Сайт позначив її передбачення не як правду чи брехню, а як "суміш", яка містить значні елементи і правди, і брехні.

"Не відомо, чи "передбачення" Браун були вдалою здогадкою, якщо зауважити, що її книга була написана після епідемії SARS", - зробив висновок Snopes.

Видання пише, що поширення біблійних епізодів на тлі пандемії COVID-19 може бути насправді небезпечним. Тому що посилює віру людей, надаючи додаткового значення подіям, які здаються жорстокими й деспотичними. Але експерт Тімоті Біл зауважує, що ті, хто поширює біблійні епізоди й пов'язує їх з пандемією, не просто неправильно трактують текст. Вони можуть нашкодити психологічному здоров'ю інших.

"У мене була студентка, яка читала книгу Івана Богослова на набережній. Вона заснула і прокинулася посеред грози. Дівчина була в паніці. Їй здавалося, що вона потрапила в книгу", - сказав Біл, який викладає релігієзнавство в Західному резервному університеті Кейса в Огайо.

Він також додав, що поширення і неправильне трактування тексту Біблії може призвести до того, що люди складуть руки перестануть вирішувати проблеми. На думку Біла, люди, охоплені панікою через COVID-19, можуть почати ігнорувати все, що загрожує виживанню людства, приміром, кліматичні зміни.

"Це може стати закликом до бездіяльності. Це все одно, що сказати людям, що все, що відбувається - воля Божа. І буде ставати дедалі гірше, перш ніж стане краще. Тому неможна нічого вдіяти, тому що це воля Божа", - пояснив експерт.

Новости по теме:

Новости партнеров:
Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!
Отправить Закрыть